Múčnatka viniča

      Múčnatka viniča je spolu s peronospórou hospodársky najvýznamnejšou chorobou viniča hroznorodého. Znižuje celkovú úrodnosť viniča, v dôsledku oslabenia výhonkov zyvšuje aj jeho vymŕzanie v zime. Kvalita vína je vážne poškodená už pri 3 % napadnutí plodov. Najväčšie škody spôsobuje pri skorom napadnutí mladých bobúľ, ktorých povrch stvrdne a ich pokožka často praská. Na povrchu dozrievajúcich bobúľ vzniká lúčovite sa rozrastajúca sieť hubových vlákien. Múčnatka je voľným okom pozorovateľná ako bielo-sivý povlak, ktorý pokrýva listy, mladé výhonky, alebo strapce. Na výhonkoch vznikajú hnedé škvrny. Vhodné podmienky pre vznik a rozvoj choroby sú teploty 25-28 0C po vyrašení výhonkov. Huba preferuje suchšie podmienky pri občasnej vysokej vlhkosti vzduchu. Proti múčnatke sa dá úspešne bojovať iba preventívnymi postrekmi. Za bežného počasia urobíme prvý postrek tesne pred kvitnutím, druhý ihneď po odkvitnutí a tretí 10-14 dní po odkvitnutí. Používajú sa kontaktné prípravky na báze účinných látok Folpet, Dinocap a Síry, alebo systémové prípravky na báze účinných látok Azoxystrobin, Triadimefon, Fenarimol a Penconazole. 

 Image

Image